Povratak

Optimalna dob za garvidnost ženki kunića i zamoraca | Poteškoće i opasnosti pri kasnom graviditetu kod ženki zamoraca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Zanima me da li je istina da kod kunića dolazi do sraštanja kosti zdjelice, te se nakon godinu dana nije pametno pariti po prvi put? Ja sam bila kod dosta veterinara i svi su mi rekli da to nema veze. Moja zečica je stara 1 godinu i 4 mjeseca i sad je u stanju gravidnosti po prvi puta, napravila je gnijezdo i sve se čini dobro. Parila se sa svojom vrstom. Molim vas pomozite mi jer se treba okotiti za par dana pa ne znam da li joj je potrebna stručna pomoć.
Hvala. Marija

O: Poteškoća koju spominjete postoji kod zamoraca, ali ne i kod kunića.

Kod zamoraca nakon 6-7 mjeseci starosti dolazi do smanjene elastičnosti zdjelične simfize što predstavlja veliki problem pri formiranju porođajnog kanala. Za normalni porod nužno je određeno širenje zdjeličnih kostiju zahvaljujući zdjeličnoj simfizi (to je spoj koji stoji po sredini zdjelice), koja je ustvari klasificirana kao zglob.

Zbog toga je kod ženki zamoraca važno da ostanu gravidne ranije, odnosno da prvi porod bude do 7-8. mjeseca starosti. Ukoliko prvi porod nastupi nakon tog vremena, dolazi do velikih poteškoća jer porođajni kanal nije dovoljno širok za prolazak mladunaca. Uobičajeno rješenje kod životinja u takvim situacijama je carski rez, međutim ženke zamoraca ga teško podnose i visoka je smrtnost pri izvođenju zahvata.

Kod kunića ne postoji takva opasnost. Problem predstavlja činjenica da ženke kunića teže ostaju gravidne nakon godine i više starosti, naročito u okolnostima kućnog držanja gdje je pretilost česta. Uobičajeno vrijeme za gravidnost kod ženki patuljastih kunića je u starosti od 4-6 mjeseci, ali to ne znači da kasnije nužno nastaju poteškoće.

Za svaki slučaj, neovisno o mogućim problemima, korisno je da pri ruci imate broj Vašeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr